sobota 15. prosince 2007

Smartphone

Smartphone je označení pro tzv. chytrý telefon, což znamená telefon s nějakým otevřeným operačním systémem (nejčastěji Windows Mobile, PalmOS nebo Symbian), který umožňuje přístroj (většinou s poměrně bohatou základní výbavou) rozšířit o mnoho dalších aplikací, a to jak pro práci, komunikaci, tak samozřejmě i pro zábavu. Typickým příkladem chytrého telefonu s operačním systémem Symbian je Siemens SX1 nebo třeba Nokia 6630, s operačním systémem Windows Mobile Motorola MPx200 nebo Eurotel Smartphone II.
Výhody smartphone

Základní výhodou je rozšiřitelnost, kterou klasické mobilní telefony postrádají, neboť jak pro Symbian, tak pro Windows Mobile existuje velké množství aplikací z různých odvětví, kterými lze telefon rozšířit (například kvalitnější internetový prohlížeč, mobilní verze balíku Office, kvalitní emailový klient, souborový manažer, multimediální přehrávač a mnoho dalších), pak také možnosti personalizace a zobrazení, podpora paměťových karet a v neposlední řadě velmi jednoduchá synchronizace s počítačem.

Nevýhody smartphone

Mezi největší nevýhody smartphone mnohdy patří větší rozměry samotného přístroje (které však pro lidi s většími prsty nejsou často vůbec na škodu), menší výdrž na baterie (ta může být u některých chytrých telefonů, například Motorola MPx200, při běžném používání i cca 1-2 dny) a v některých případech cena. Ta ovšem odpovídá samozřejmě i vyšším možnostem přístroje.

Rozšíření

V poslední době se chytré telefony dostaly do podvědomí i mnoha běžným uživatelům, a to především díky výraznému snížení jejich cen: například Motorola MPx200 nebo Siemens SX1 se dají sehnat za cenu okolo pěti až sedmi tisíc korun. V podobné cenové hladině se přitom pohybují i přístroje nižší kategorie, jako je například Nokia 6610i, Samsung E300 a další.

Žádné komentáře:

 

Make Money Online | Free hip hop Mixtapes